Unika produkter

Lokas vatten

Till Loka källa har folk vallfärdat i snart 1 000 år. Främst för att råda bot på diverse krämpor, men även för att njuta av den meditativa landskapsbilden. Som första kunglighet anlände kung Adolf Fredrik till Loka, en sommardag år 1761, för en två veckors brunnsvistelse. Kungen ordinerades att dricka 6-8 liter vatten per dygn för att bota sin envisa migrän. Till allas förtjusning och till Lokas stora lycka blev kungen i slutet av sin vistelse kvitt sin migrän. Orsaken till detta var, enligt alla inblandade, intaget av det undergörande vattnet.

Carl von Linné skriver 1746 under sin Sverigeresa att ”Loka källa äger varken smak, lukt, hinna eller ockra och har alltså hel annor kraft…, gör alltså god effekt uti slag, gikt och värk, samt vad som helst förorsakas av skarphet i blodet”.

Det dricksvatten som varje gäst idag kan avnjuta har naturen själv renat och filtrerat genom mäktiga grusåsar som breder ut sig både uppströms och nerströms. Dessutom rinner vattnet genom kalkhaltiga bergarter. Detta bidrar till att vattnet är av så hög kvalitet både fysikaliskt-kemiskt som bakteriologiskt att det inte behöver beredas ytterligare. Ingen filtrering, klorering, kalkning, oxidering eller dylikt förekommer.

I Lokasalongen, intill kyrkan, kan du året om uppleva traditionen av att dricka brunn och lyssna till mystiken av trolska Bergslagen.

Den sägenomspunna gyttjan

När inlandsisen försvann så låg hela Loka Brunn under vatten och det är i denna sjöbotten som mängder organiskt material möjliggjorde bildandet av gyttja. Givetvis användes gyttjan vid kung Adolf Fredriks kurortsvistelse år 1761 som ett komplement till det rekommenderade vattenintaget. Lokas gyttja karaktäriserades till fullständig förmultnad och av högsta kvalitet. Detta förde med sig en del anekdoter.

”Drängen Anders arbetade hos en stor mäktig bonde inte långt från Loka. En dag rymde bondens favorithäst Guldfuxe, och alla drängar kommenderades ut för att leta. Anders, som av de andra drängarna kallades för Klen-Anders, sökte sig till området mellan sjöarna Södra och Norra Loken, där Loka Brunn ligger idag. Där ute mitt i gyttjan kämpade Guldfuxe för sitt liv. På något mirakulöst sätt fick Anders upp hästen ur gyttjan och väl hemkommen så bjöd den tacksamma bonden Anders på en riktig måltid. Drängen visste att krafterna hade kommit från gyttjan och efter den dagen kallades han för Stark-Anders”.

Gyttjan hämtar vi fortfarande, sedan 1700-talet, till vänster om kyrkan från 5 meters djup. Gyttjan bereder vi i ett rum i Vattensalongen. Den är väl berikad på mineralerna magnesium och kisel. Den är för stark att användas direkt på huden, så vid behandlingar läggs den varm mellan bomullsdukar för att optimera effekten av att öka blodcirkulationen och släppa på spända muskler.

Lokas gyttja använder vi i behandlingar som Lokas varma gyttjebädd med skalpmassage, Gyttjebädd med massage och Lokas Brunnskur.

Den undergörande tallbarrsoljan

Tallbarrsoljan, såsom med vattnet och gyttjan, hämtar vi råmaterialet till direkt ur vår trolska miljö.

I Loka Brunn har tallbarrsolja kokats i över 100 år och vi är stolta över att kunna erbjuda dig hemkokt tallbarrsolja även idag.

När vi bereder tallbarrsoljan hämtar vi tall från Lokas skogar och tar den till baksidan av Vattensalongen där vi har vårt Tallbarrskokeri. Där tar vi vara på grenarna, som vi hugger till lämplig storlek och stoppar i en nätkorg. Nätkorgen sänks ner i tryckkokaren och därefter tillsätts källvatten och lättkalcinerad soda. Locket sätts på kokaren och ånga leds in i densamma där det får stå och puttra i 3 timmar.

När det har svalnat tillsätter vi tallbarrsextrakt som gör att oljan ska räcka till många bad. Förr i tiden fanns det inte tallbarrsextrakt att köpa och då krävdes det ca 10 liter tallbarrsolja för att få samma effekt.

Ett tallbarrsbad avnjuter du så varmt som möjligt och doseringen är ca 1 ”kork” per bad och du känner en härlig doft av knoppande tallskog.

Vi rekommenderar att man kopplar av i ett tallbarrsbad ca 15 minuter och då känner man gärna effekten av att både leder, muskler och hud blir smidigare och mjukare. Blodcirkulationen ökar och en skön avspändhet infinner sig.

Lokas tallbarrsolja använder vi i behandlingar som Kurbad, Varm Tallbarrsmassage med bad och Lokas Brunnskur.

Till våra unika behandlingar