Historik

Där sjöarna norra och södra Loken ligger bara ett stenkast från varandra. Där Lokadalen skär som en nyplöjd fåra genom den djupa trolska bergslagsskogen. Där rofylldheten är total och luften så klar att varje andetag känns som en inre rening, där ligger Loka Brunn som skänkt människor livskraft i 300 år. Det var här som den dövstumme drängen vid Värstorp fick sitt målföre tillbaka efter att ha druckit ur källan. Det var här som Klen-Anders föll i gyttjan och blev Stark-Anders och det var här som kung Adolf Fredrik år 1761 fick sin migrän botad. Än idag är Loka Brunn en plats för möten, avkoppling och rekreation. Hit kommer både konferens- och privatgäster från hela Sverige för att njuta av god mat, sköna behandlingar och den vackra naturen.

Loka Brunn

I århundraden har människor vallfärdat till Loka Brunn. Anledningen är vattnet som anses ha en helande kraft. Storhetstiden började 1761 när kung Adolf Fredrik kom till Loka med sin familj för att bota sin envisa migrän. Kungen ordinerades 6 – 8 liter brunnsvatten per dygn och när kungen reste hem två veckor senare var migränen botad.

Detta var början till Lokas storhetstid då kungligheter och borgare kom i en ständig ström för att ta del av vattnets helande kraft. Än i dag heter det att man åker till Loka för att ”dricka brunn”.

1700- talet
Kurorten Loka Brunn började sin historia 1720 i en tid då de sjukvårdande resurserna i landet var små och många sökte vård vid olika kurorter ute på kontinenten. Det fanns därför ett behov av hälsobrunnar även i Sverige. Loka Brunn fick sina kungliga privilegier 1759, vilket innebar att man fick en egen lokal ordningsstadga och kunde döma en gäst som bröt mot denna.

1800-talet
Utbyggnaden av anläggningen fortsatte och gästerna var i huvudsak förmögna ämbetsmän adliga eller godsägare. Behandlingarna utvecklades alltmer och så småningom försköts tyngdpunkten från vattendrickandet om 6-8 liter brunnsvatten dagligen till massage och bad av olika slag.

1900-talet
Landets sjukvård genomgår en enorm utveckling och det sätter också sina spår bland hälsbrunnarna. Av de ca 100 brunnarna vid seklets början, återstår idag endast ett fåtal.

Vatten
Redan för tusen år sedan kom folk till hälsokällan djupt inne i Bergslagsskogen. Det friska och rena vattnet från Loka Brunn hade enligt sägnen en speciell kraft som gav hälsa och styrka åt den som drack det.

Den rena och oförstörda naturen i Loka Brunn i Bergslagen är lika orörd idag som när man först började tappa vatten ur källan. Där porlar det välgörande källvattnet som givit kraft sedan urtiden.

Det friska och klara vattnet filtreras genom sanden och gruset i en ca 10 000 år gammal isälvslagring innan det når sin destination. Innan det tappas på flaska tillsätts salter för att uppnå ett balanserat förhållande mellan natrium och kalium. Det kolsyras också lätt. Det är det här vattnet som är Loka. Det är aldrig långt till hälsokällan i Bergslagen.

Loka
Vattnet från Hälsokällan i Bergslagen går numera att njuta var dag. Sedan 1992 tappas vattnet av Spendrups Bryggeri AB. Innan det tappas på flaska tillsätts salter för att uppnå ett balanserat förhållande mellan natrium och kalium. Slutligen kolsyras vattnet lätt.

Sveriges Kurortsmuseum

Ett av Europas tre museer som berättar om svenska kurorter och brunnarnas historia. Vid hälsokällorna samlades förr samhällets fattigaste tillsammans med kungligheter och ädlingar, för att kunna kurera sin hälsa. I de tre 1700-talshusen möter Du en spännande historia som Du troligen aldrig hört talas om förut.

Vårt Kurortsmuseum har öppet under helgerna, lördag och söndag, från 1 maj till 30 september. Under vår sommarperiod 17 juni – 11 augusti har vi öppet alla dagar. Muséet är uppdelat på tre olika hus.

Öppettider mellan kl. 10.00 – 18.00.
Fri entré för våra boendegäster.